Beställningskonst

Från WikiLurv
Hoppa till: navigering, sök

Beställningskonst och beställningshistorier refereras kollektivt även till med den engelska termen commission (som kan göras mer specifik genom att "art" eller "story" läggs till), och är furrykonst som skapats av en furrykonstnär eller furryförfattare mot betalning. Detta förekommer även inom konstvärlden utanför furryvärlden, men är där inte alls en lika central del.

Typiskt är att beställaren ger skaparen en specifikation på vad han eller hon vill ha; detta kan vara så enkelt som en beskrivning eller ett par referensbilder av en karaktär, eller mer detaljerat, med instruktioner om komposition, handling, färgsättning, tema eller liknande. Vanliga betalningsmetoder är kontant betalning, checkar eller PayPal, men betalning kan även ske genom t.ex. byteshandel.

Beställningar kan förmedlas genom många olika kanaler, vanligt är communities på LiveJournal, konstnärers användarsidor på Fur Affinity, speciella sektioner i furrycentrerade forum eller auktionssidor som FurBid-SF eller FurBuy, samt transaktioner i realtid vid till exempel konvent eller furmeets.

Vanliga typer av beställningsbilder är så kallade con badges och porträtt av karaktärer. Priserna för en bild kan variera väldigt, men cirka tjugo dollar för en con badge är vanligt. Verk av mer kända tecknare eller författare kostar i regel mer än arbeten av mindre välkända personer.