Delade universa

Från WikiLurv
(Omdirigerad från Delat universum)
Hoppa till: navigering, sök

Delade universa är fiktionella världar som skapats eller vidareutvecklas kollektivt av en grupp personer, i synnerhet de som används av dessa som plats för historier. Många delade universa är helt öppna för vem som helst att skriva historier i, andra kan ha någon form av restriktion.

Delade universa skiljer sig från fanfiction bland annat genom att historier skrivna av andra än originalskaparen i regel inte anses del av det officiella händelseflödet i fanfiction, medan alla eller i stort sett alla historier som skrivs i ett delat universa kan vara del av denna världs historia.

Ofta ber en författare om tillåtelse av en specifik karaktärs skapare att använda denna i en historia, vilket kan anses vara god ton i synnerhet om karaktären ifråga har en större roll eller inte enbart agerar i egenskap av sitt ämbete.

Det finns fall där skaparen av en fiktionell värld officiellt ger sin tillåtelse för fans att skrivna egna historier; detta behöver inte betyda att det för den skull ska anses vara ett delat universum. Likaså räknas MUCK och liknande där användare kan skapa egna platser inte nödvändigtvis som delade universa.

Kända delade universa[redigera]