Enhörning

Från WikiLurv
Hoppa till: navigering, sök

Enhörningen är en mytologisk varelse som anses ha mystiska egenskaper. Den beskrivs oftast som vit, och den traditionella heraldiska enhörningen hade klövar, ett lejons svans och ibland man, getliknande skägg och ett långt spiralvridet horn i pannan. Andra avbildningar, i synnerhet av senare datum, visar helt enkelt enhörningen som en vit häst med ett horn liknande en narvalstand.

Enligt myterna ska enhörningen vara omöjlig att jaga, eller i vissa fall att fånga levande, utom av en orörd kvinna. Om en jungfru lockar på en enhörning ska den istället finna henne oemotståndlig och somna med huvudet i hennes knä.

Inom furry är enhörningen betydligt mer varierande ifråga om färgteckning, läggning och kroppsbyggnad, med allt ifrån spensliga hjortliknande varelser till dem som är byggda mer som tunga arbetshästar, lugna och blida, med explosivt temperament, eller något däremellan.

Enhörningar i media[redigera]

  • Sagan om enhörningen av Peter S. Beagle handlar om den sista enhörningen i världen och hennes sökande efter sina artfränder
  • Legenden, en film från 1985 med bl.a. Tom Cruise i rollistan, hade ett par enhörningar som central del i handlingen
  • Enhörningar spelar vid flera tillfällen en betydande roll i C.S. Lewis böcker om Narnia