Fanzine

Från WikiLurv
Hoppa till: navigering, sök

Ordet fanzine eller fansin är en kombination av orden "fan" och "magazine"/"magasin", och beskriver ett icke-professionellt utgivet tryckt verk, som oftast ges ut regelbundet. De flesta fanzines är "tryckta" på vanlig kopiator och enkelt häftade, men det är inte heller helt ovanligt med betydligt mer avancerade tryck och/eller bindningstyper. En annan distinktion är att ett fanzine innehåller material skapat av fans, inte betalda bidrag som en professionell publikation. Det händer dock att fanzines betalar en mindre summa eller ger gratisexemplar till de tecknare och författare som kommit med bidrag till det aktuella numret.

Fanzines med bilder och/eller text med furry-relaterat innehåll distribueras fortfarande på många håll, och en stor del av innehållet i Best in Show publicerades ursprungligen i fanzines. Ofta har dessa ett centralt tema, till exempel en typ av varelse eller en viss miljö där historier utspelar sig.

I Sverige finns den årligt återkommande fanzinemässan Small Press Expo (eller SPX) som anordnats av Serieteket i Stockholm sedan 1999, vid många tillfällen i samarbetet med Seriefrämjandet. Det finns även ett Small Press Expo i USA, som anordnats i Maryland sedan 1994.

Se även[redigera]