FurBuy

Från WikiLurv
Hoppa till: navigering, sök

FurBuy är en internetauktionssida för furries.

Historia[redigera]

Systemet skapades från grunden av Jurann och öppnades för allmänheten den 1 december 2000. Premiären föregicks av månader av undersökningar, utveckling och betatestning; denna process tog uppskattningsvis 10 månader att genomföra.

Den 3 november 2001 gick det att läsa på FurBuys nyhetssektion att webbplatsen skulle stänga ner permanent den 1 december 2001. Sent i juni 2003 ska FurBuy officiellt ha öppnats igen.[1] Även om systemet inte aktivt underhölls eller administrerades, så fanns det fortfarande tillgängligt och fungerade under perioden 4 december 2001 till juni 2003.

Till att börja med använde FurBuy ett system där man tog ut en mindre avgift för att lägga upp och avsluta auktioner, liksom för extra funktioner som erbjöds säljarna. Några veckor efter det att sidan öppnats bestämdes det att alla sådana avgifter för att använda systemet skulle avskaffas på grund av att användarna visade mycket lite intresse av att betala för sådana funktioner. Sedan dess har systemet varit helt gratis. FurBuy erbjuder bland annat hantering och lagring av bilder, integrering av automatiskt uppdaterad auktionsstatus på andra webbplatser och SMS-funktionalitet.

2007 blev K'sharra del av FurBuys administratörsteam och tog över som huvudadministratör. Kort därefter släpptes den 2 juli 2007 en helt ny version av webbplatsen, med ny webbdesign, en ny logotyp och flera nya funktioner.[2] Sedan dess har sidan genomgått många uppdateringar, flera av dessa en direkt följd av användares förslag och kommentarer.

November 2007 höll FurBuy en maskottävling, vilken senare delades upp i en maskottävling och en tävling för en T-shirt-design. Detta resulterade i att FurBuy fick sin första maskot: Porter the Packrat[3] som designades av FurryVenus. I maj 2009 hade maskoten ännu inte vävts in i sidans design.

I mars 2009 tog Jurann upp frågan om att återigen låta användare betala för tillgång till extra funktioner på webbplatsen, och/eller implementera reklam på sidan för att låta den åtminstone börja betala för sig själv.[4] Mindre än en månad senare, den 8 april 2009, dök sedan ett ultimatum upp: antingen skulle FurBuy börja betala för sig själv, vilket skulle kosta minst $300 i månaden, eller så skulle sidan läggas ner.[5] Användarna fick till 30 april på sig att samla ihop $1000 eller komma så nära den summan med mer pengar på väg att det stod klart att de pengarna skulle finnas inom kort, annars skulle FurBuy läggas ner den 15 maj. Kort därefter öppnades en support-sida, vilken bland annat listade auktioner vilkas förtjänster helt eller delvis skulle skänkas till FurBuy.[6] 2 maj 2009 var mängden intjänade pengar $979, med två auktioner på listan fortfarande öppna för budgivning.

Samarbeten[redigera]

I mitten av 2006 tillkännagavs ett samarbete mellan FurBid och Fur Affinity, och utvecklarna har sedan dess arbetat på att integrera de två webbplatsernas funktioner.[7] I maj 2007 nämnde Jurann i ett LiveJournal-inlägg att han integrerat länkar till Fur Affinity och arbetade med arkivet för att få igång länkar i andra riktningen.[8]

I juli 2007 tillkom även länkning till VCL, vilket tillkännagavs av K'sharra och enligt en kommentar på samma inlägg av Jurann var första steget mot en djupare integration med VCL som administratörerna ska ha diskuterat med Ch'marrAnthrocon. [9]

Februari 2008 tillkännagavs ett samarbete med FURiends vilket innebar en möjlighet att visa icke-pornografiska auktioner på deras sida. Detta samarbete innebar även att användare kunde lägga till sitt användarnamn på FURiends i sin användarprofil och därmed få ett litet tassavtryck vid sitt namn.[10]

Rekord[redigera]

Rekordet för en auktion på FurBuy ligger på $4025 för en digital beställningsbild av furrykonstnären Orange04, vilken avslutades 6 mars 2008. Denna transaktion hade 2008 inte verifierats av FurBuys personal.

Det föregående rekordet innehades av Dark Nek0gami, vars auktion för en beställningsbild avslutades 23 februari 2008 med ett vinnande bud på $3025. Personal har verifierat att denna transaktion genomfördes till både köparens och säljarens tillfredställelse.

Referenser[redigera]

  1. Album: furbuy.com på 1134.org, hämtad 2 maj 2009
  2. The New FurBuy is Launched!, LiveJournal-inlägg av K'sharra, hämtat 2 maj 2009
  3. FurBuy - Contests, hämtad 2 maj 2009
  4. FurBuy Question for All Users, LiveJournal-inlägg av Jurann, hämtat 2 maj 2009
  5. End of the Road for FurBuy?, nyhetsinlägg på FurBuy, hämtat 2 maj 2009
  6. FurBuy Support Project, hämtad 2 maj 2009
  7. It's Official, LiveJournal-inlägg av Jurann, hämtat 2 maj 2009
  8. FurBuy Taking Off!, LiveJournal-inlägg av Jurann, hämtat 2 maj 2009
  9. VCL Integration!, LiveJournal-inlägg av K'sharra, hämtat 2 maj 2009
  10. FURiends and Email Verification, LiveJournal-inlägg av K'sharra, hämtat 2 maj 2009


Hela eller delar av denna sidan har översatts från WikiFur. Originalartikeln återfinns på FurBuy. Listan över skribenter finns på sidans historik. Liksom på WikiLurv, så omfattas texten på WikiFur av CC-BY-SA och GNU FDL.