Furry

Från WikiLurv
Hoppa till: navigering, sök

Ordet furry har flera betydelser, beroende på i vilket sammanhang ordet används. Huvudsakligen betyder det "består av eller liknar päls". Det avser också ett intresse för antropomorfiska djur och/eller mytologiska eller påhittade varelser som har mänsklig eller övermänsklig förmåga. Furry i plural i alla sorters sammanhang är furs eller furries; Personerna inom furryintresset kallas också för furries.

Vad det innebär att vara furry[redigera]

De som säger att de är furries uttrycker i allmänhet ett intresse för antropomorfiska djur eller varelser.

Ogynnsam uppmärksamhet från media har skapat en negativ stereotyp av en furry. I motsats till hur en furry framställs i popkulturen och massmedia; Hur djupt eller meningsfullt intresset är till furries varierar från person till person. Även djupet av en persons intresse till fandomen och vad som i slutändan gör dem till en furry, är specifik för varje individ. Här nedan finns det en lista med gemensamma intressen som en furry troligtvis kan relatera sig till. En furry kan vara intresserad av något eller alla av dem, till någon grad.

Någon som påstår sig vara furry skulle kunna också vara en del av furry fandomen.

Furries olika spektrum av intressen[redigera]

Serier och spel[redigera]

Intresset för antropomorfiska djur eller varelser kan vara så enkla som de många populära tecknade seriefigurer, så kallade roliga djur. Dessa kan innefatta Snurre Sprätt, Tony Tiger, Sly Raccoon, Star Fox etc. Men att någon råkar gilla dessa karaktärer betyder inte att han/hon är en furry; utan det är graden och arten av intresset som är relevant här.

Andlighet[redigera]

Vissa furries anser att de har en andlig koppling till ett visst djur som vanligtvis är deras fursona, men också kan vara ett totem. Starka andliga troende kan ofta säga att de är "ett djur i en mänsklig kropp" (och i själva verket kan identifiera sig själva som otherkins, weres och/eller therians vilket är deras egna kategorier och är inte länkade till furry fandomen bara av intresset). Vissa otherkin, weres och/eller therians finner furry fandomen att vara en plats för att kunna vara sig själva när de flesta otherkin, weres och/eller therians är hemliga medan furry fandomen är mer öppen till allmänheten.

Konst och kreativitet[redigera]

Vissa furries kan ha enbart intresse inom den kreativa aspekten av furry fandomen. Furryinnehåll, (både online och offline) är lätt att skaffa och finns i stora mängder, och furries producerar nya verk regelbundet. Furrykonst har också gjorts av massa icke-furries såväl med inriktningen till fandomen. Andra kan ta avstånd från fandomen och referera sig själva som roliga djur-konstnärer. Furries kan också gilla att spela rollspel med en specifik furrykaraktär eller fursona, och skriver ibland om denna karaktären eller spelar in interaktioner online för eftervärlden.

Fursuiting[redigera]

Vissa furries kan gilla att klä upp sig i dräkter som normalt är designade efter en fursona. Dessa "fursuits" bärs vanligtvis på konvent, och några få är även konstruerade för sexuella situationer. Vissa furries väljer att bära en "delvis" dräkt, som består av ett huvud, svans och tassar istället för en hel fursuit. Andra kan även bara bära en svans eller flera andra delar. Även om endast en minoritet (ca 15-20%) bär en hel fursuit, tenderar de att vara väldigt synliga på evenemang där många furries finns närvarande.

Sexualitet[redigera]

För vissa furs så är den sexuella attraktionen till antropomorfiska djur som är den del som gör dem furries. Detta är ett ämne som är mycket kontroversiellt, eftersom det har varit i centrum för tidig uppmärksamhet från media (till exempel från Wired Magazine och Vanity Fair), vilket lett till en vanlig uppfattning av furry-communityn i stort. Detta har gett upphov till ett fåtal grupper (till exempel Burned Furs) med en önskan att motverka denna synvinkel, eller skapa en tydlig skillnad mellan dessa furries och resten av samhället.

Andra förhållanden till furries[redigera]

Från inom fandomen, kan allt som klassificeras som ett antropomorfiskt djur och/eller en varelse kallas för en furry. Det kan vara allt från Scooby Doo till flertals olika sportsmaskotar till Omaha the Cat Dancer. Eftersom vanliga karaktärer är i allmänhet inte är skapade med furries i åtanke, så förutsätts (av flera utomstående) sammanhanget med furries att inte vara relevant trots subkulturella intressen.

Varje konstutställning med antropomorfiska djur anses i allmänhet vara furrykonst. Bilder som innehåller furries i sexuella situationer kan kallas för yiff eller spoogekonst.

Icke-furry furries[redigera]

Antromorfiska varelser som anses också vara furry (trots avsaknaden av skinn eller päls) inkluderar (men är inte begränsade): drakar och ödlor (även känd som scalies respektive herps), valar (delfiner och orcas), fåglar och gripar (även känd som featheries eller avians) och oxar (kentaurer är det främsta exemplet).

Se även[redigera]

Externa länkar[redigera]


Hela eller delar av denna sidan har översatts från WikiFur. Originalartikeln återfinns på Furry. Listan över skribenter finns på sidans historik. Liksom på WikiLurv, så omfattas texten på WikiFur av CC-BY-SA och GNU FDL.