Hermafrodit

Från WikiLurv
Hoppa till: navigering, sök

Hermafrodit, inom furry ofta förkortat herm, är en term för en tvåkönad varelse, det vill säga en som samtidigt har kvinnliga och manliga könsorgan. I djurvärlden förekommer detta naturligt hos vissa arter, och andra, människor inkluderade, kan födas med tvetydiga könsorgan; detta händer hos människor i uppskattningsvis en av 2000 födslar. I det senare fallet anses det nedvärderande att använda termen hermafrodit, och sådana individer kallas istället för intersexuella.

Arketyper[redigera]

Hermafroditerna inom fandomet har lite gemensamt med verklighetens intersexuella; istället för att ligga någonstans mittemellan tenderar de att ha fullt utvecklade organ för båda könen, ofta även ganska generöst dimensionerade. Generellt kan de hermafroditiska karaktärsdesignerna delas in i ett antal grupper:

  • "Standard"-hermafroditen tycks vara försedd med både manliga och kvinnliga fullt utvecklade könsorgan, ibland med penis som en betydligt mer utvecklad klitoris, och då även bröst. Detta är till exempel fallet för chakats, som är en av de mest välkända hermafroditiska fiktionella arterna inom fandomet.
  • "Maleherms" kallas ofta de hermafroditer som vid en första anblick verkar vara av manligt kön, det vill säga de som saknar uppenbara bröst.
  • "Dickgirls" eller "shemales" är inte egentligen "riktiga" hermafroditer, utan istället karaktärer som har en mer eller mindre helt kvinnlig kropp, inklusive bröst, men försedda med penis istället för slida.
  • "Cuntboys", varav Drayk är den mest allmänt kända, är omvändningen av dickgirls, en annars fysiskt manlig karaktär som saknar manliga genitalier och istället har en slida.

Pronomen[redigera]

Då både svenskan och engelskan saknar standardiserade pronomen för hermafroditer så varierar det kraftigt från person till person och ibland från karaktär till karaktär vilket pronomen man väljer att använda för en hermafrodit. Förutom hermafroditer med manlig eller kvinnlig könsidentitet och hermafroditer som föredrar att kallas den/det, så finns det en rad konstruerade pronomen som används för ändamålet. De vanligaste verkar vara "shi" (som till exempel chakats använder) och "zie".

Se även[redigera]