Karaktär

Från WikiLurv
Hoppa till: navigering, sök

En karaktär i den användning som är vanligast inom furry fandom är en fiktiv person som används antingen för att representera en faktisk person eller som en egen entitet. I det senare fallet kan karaktären bland annat vara en rollperson i en historia, en återkommande person i en furrykonstnärs verk eller användas i någon form av rollspel.

Originalmeningen av ordet karaktär, som listas i till exempel SAOL, har mer att göra med de kännetecken som definierar en person, plats, eller företeelse, med ett användande snarlikt ordet natur i meningar som "det ligger i sakens natur..." Ordet kan även användas som synonym för självkontroll och viljestyrka, till exempel om en person som avstår en andra bit tårta för hälsans skull även om han egentligen gärna hade vräkt i sig både en och två bitar till.

Under har det även kommit att användas i en mening betydligt mer synonym med engelskans character, som ordet ju liknar. Ett relativt tidigt exempel på denna språkglidning kan tänkas vara i sammansättningen rollkaraktär, vilket sågs i tryck så tidigt som 1994[1] Huruvida ordet i sin självständiga form är en form av förkortning av denna (eller annan) sammansättning eller en felanvändning som börjat kanoniseras på grund av likheten till det engelska ordet kan diskuteras, men troligt är att denna användning kommit sig av att svenskan annars saknar ett övergripande begrepp för fiktiva personer, alter egon, och liknande som alla kan falla under det engelska ordets betydelse.

Referenser[redigera]

  1. Språkbanken Korp, hämtad 29 juli 2013

Se även[redigera]