Konstutbyte

Från WikiLurv
Hoppa till: navigering, sök

Ett konstutbyte är en organiserad form av byteshandel mellan konstnärer eller författare, som sker mellan mer än två deltagare och administreras av en eller flera personer som håller i utbytet. Dessa är vanliga på till exempel LiveJournal men anordnas även över andra kommunikationskanaler. Många utbyten arbetar efter ett tema, till exempel en viss art eller grupp av arter, en viss typ av media, eller en bestämd innehållstyp. En del har även krav på en deltagares färdighetsnivå, innan denna tillåts delta i utbytet.

Det vanligaste är att dessa utbyten består av bilder, och även i de utbyten där noveller accepteras är det ovanligt att se författare delta. En del utbyten som tidigare tillät noveller har sedemera ändrat sina regler till att enbart tillåta visuell konst, vilket dock inkluderar till exempel skulpturer. Detta är till exempel fallet för furoticxchange, som även har gått från att ha krav på deltagarnas färdighetsnivå till att inte ha det.

Metoder[redigera]

Utbyten brukar organiseras enligt en av två metoder:

Utvald person[redigera]

furartxchange, som brukar nämnas som det första konstutbytet på LiveJournal, fungerade enligt en princip där det varje månad fanns en utvald person, som alla deltagare tecknade åt. Vid månadens slut avgjordes det genom omröstning vem som skulle vara utvald nästa omgång, bland de som lagt upp teckningar i communityn.

"Secret Santa"[redigera]

Denna metod, som bland annat används av furartxchange2, innebär att deltagare anmäler sig innan omgångens början och en samordnare slumpmässigt delar ut dessa anmälningar så att en deltagare får skapa ett bidrag till en annan deltagare, och alla får någonting. Detta är idag den vanligaste metoden bland konstutbyten på LiveJournal.[1] I dessa grupper brukar det även finnas en "svart lista" där deltagare som inte lämnat in sina bilder läggs till, så att de inte tillåts delta igen innan de rättat till sitt misstag. Exakt hur detta görs varierar dock.

Referenser[redigera]

  1. LJ community stats, hämtad 12 december 2008

Se även[redigera]