Lejonkungen

Från WikiLurv
Hoppa till: navigering, sök

Lejonkungen är en animerad Disneyfilm från 1994 som har samlat på sig många fans, av vilka en stor del även räknar sig själva som furry. Det finns stora mängder fanfiction och fanart som relaterar till filmen, och dessutom flera MUCK med Lejonkungen-tema. Filmen har dessutom fått två uppföljare (1998 och 2004), som släppts direkt till video/DVD, och de tre filmerna släpptes även tillsammans i en samlingsbox.

Filmernas handling[redigera]

Lejonkungen[redigera]

(originaltitel The Lion King)

Filmen följer lejonungen Simba, vars far dödas av en skenande hjord gnuer. Simba, som egentligen skulle bli den nya kungen av Lejonriket, övertygas av sin farbror Scar att det hela är hans fel, och fylld av skuldkänslor flyr han bort från savannen där han föddes. Han blir bekant med vårtsvinet Pumbaa och surikaten Timon, och växer upp med dem. Allt verkar vara frid och fröjd tills barndomsvännen Nala dyker upp och berättar för Simba att Lejonriket lider under Scars styre.

Lejonkungen II - Simbas Skatt[redigera]

(originaltitel The Lion King II - Simba's Pride)

Simba och Nalas dotter Kiara är precis lika äventyrslysten och styv i korken som hennes far var när han var ung. Detta leder till att hon springer ihop med lejonungen Kovu, som utsetts av Scars gamla utstötta flock att en dag återta makten i Lejonriket. Givetvis blir de två lejonungarna vänner, och det hela utvecklas till en Romeo och Julia-historia när Simba inte vill acceptera sin dotters nya vän.

Lejonkungen 3 - Hakuna Matata[redigera]

(originaltitel enligt svenskt fodral The Lion King 3 - Hakuna Matata, titel på amerikanskt fodral The Lion King 1½)

Filmen återberättar den första filmens handling från Timon och Pumbaas perspektiv; flera av de händelser som syns i den första filmen får en helt annan förklaring när man ser dem från en punkt längre ifrån Lejonklippan. Timon lämnar surikaternas koloni där han inte känner att han passar in, möter Pumbaa, och sedan är allt historia.

Lejonkungen 3 har en betydligt mer humoristisk prägel än de två föregående filmerna, och en hel del av humorn kretsar kring Pumbaas gaser.

Externa länkar[redigera]