MUCK

Från WikiLurv
Hoppa till: navigering, sök

Ett MUCK är ett rollspel, vanligtvis textbaserat och tillgängligt genom telnet och ett antal MUCK-klienter. Termen "MUCK" står inte för något, utan är en ordlek baserad på ordet "MUD", som står för "Multi-User Dungeon/Dimension/Domain". Populära backronym för MUCK är "Multi-User Created Kingdom" och "Multi-User Chat Kingdom".

Varje MUCK har sina egna regler. Vissa låter användare tala OOC så mycket de vill, medan andra kräver att de stannar IC hela eller större delen av tiden. Regler kan också variera i olika delar av MUCKet.

De flesta MUCK låter spelare bygga. Sådana skapelser kan vara begränsade till enkla objekt, expanderade till rum och utgångar, eller så kan policyn tillåta mer komplexa skript. Möjligheterna att skapa och skräddarsy delar av MUCKet gör att spelarna kollektivt kan bygga upp en värld.

TinyMUCKs programmeringsspråk[redigera]

  • MPI - Ett makroutökningsspråk för att göra beskrivningar mer dynamiska, som med tiden växt till ett helt eget språk.
  • MUF - Utökningsspråket som introducerades i TinyMUCK är snabbare än MPI och används vanligtvis för större projekt.

MUCK-servertyper[redigera]

  • TinyMUCK - Originalgrenen av TinyMUD som lade till MUF-programmeringsspråket (som sin mest betydande nya funktionalitet).
  • FuzzBall MUCK - För närvarande den mest populära TinyMUCK-servermjukvaran, som är installerad på de två största servrarna.
  • GlowMUCK - Variant av FuzzBall.
  • NeonMUCK - Variant av FuzzBall.
  • ProtoMUCK - Gren av både Glow- och NeonMUCK, ganska populär på mindre MUCK.
  • ngMUCK - Inte en egentlig MUCK-gren, utan ett försök att skriva om MUCK-motorn, ännu inte komplett.

Mest populära furry-baserade MUCK[redigera]

Detta är endast ett urval - för en mer komplett lista, se Rhal's Furry MU*s Connector eller utforska MU*-kategorin.

Se även[redigera]

Externa länkar[redigera]


Hela eller delar av denna sidan har översatts från WikiFur. Originalartikeln återfinns på MUCK. Listan över skribenter finns på sidans historik. Liksom på WikiLurv, så omfattas texten på WikiFur av CC-BY-SA och GNU FDL.