Webbserie

Från WikiLurv
Hoppa till: navigering, sök

En webbserie eller onlineserie är en serie som skapats för publikation på internet. På grund av att alla kan publicera alster på internet med endast minimal teknisk kunskap så kan kvaliteten på dessa alster variera kraftigt. Många av de mer populära serierna går senare i tryck, antingen som samlingar, helt nytt material eller en kombination av båda.

Det är vanligt att skaparna av webbserier på något sätt försöker tjäna pengar på sin skapelse. Vanligtvis sker detta genom att de ber om donationer, ibland med någon form av morot som till exempel löften om extra uppdateringar eller digitala skrivbordsunderlägg om de totala donationerna uppnår en viss summa, eller genom försäljning av relaterat material eller en gästroll i serien. Det förekommer även serier som endast är tillgängliga för betalande läsare, som till exempel Pleasure Bon Bon.

Somliga skapare strävar istället efter att engagera läsare genom att försöka med mer eller mindre innovativa metoder för att låta läsarna påverka seriens innehåll. Detta är fallet med Blotchs populära serie Dog's Days of Summer, där läsare fick rösta på ett antal alternativ för hur serien skulle fortskrida efter varje uppdatering.

Se även[redigera]